Cât de săraci suntem, de fapt. Cum renunță românii la mâncare, în 2023

de: Iulia Kelt
27 10. 2023

Aproximativ trei din zece europeni se confruntă cu o situație precară, ceea ce înseamnă că trebuie să renunțe la anumite nevoi de bază, precum hrana sau încălzirea locuinței.

Vezi și: Românii, cei mai expuși riscului de sărăcie și excluziune socială din Europa

Sondajul care ne arată cât de săraci suntem

Sondajul a inclus 10.000 de persoane cu vârsta peste 18 ani din zece țări europene, printre care se numără Germania, Franța, Grecia, Italia, Polonia, Marea Britanie, Republica Moldova, Portugalia, România și Serbia.

Conform rezultatelor, 49% dintre greci se declară afectați de lipsuri, în comparație cu 22% dintre francezi și 18% dintre germani.

Sondajul a subliniat faptul că deținerea unui loc de muncă nu garantează o situație financiară confortabilă, deoarece 36% dintre persoanele active intervievate au declarat că nu pot acoperi toate cheltuielile.

Din cauza dificultăților financiare, 62% dintre europeni și-au redus călătoriile, iar 46% au renunțat să își încălzească locuințele, chiar și în condiții de vreme rece.

Vezi și: Valurile de caniculă amplifică sărăcia energetică în România. Cine are cel mai mult de suferit 

Situația din România, în 2023, din ce în ce mai gravă

În România, 13% dintre cei chestionați au declarat că au trecut recent prin situații în care le-a fost foame și nu au avut ce să mănânce, în timp ce 16% au experimentat probleme de sănătate, dar nu au accesat îngrijire medicală.

Mai mult decât atât, 22% dintre români au solicitat recent împrumuturi de la rude sau prieteni.

Sondajul a evidențiat, de asemenea, că mai mult de o treime dintre europeni restricționează în mod regulat cantitatea de alimente pe care o consumă din cauza scăderii puterii de cumpărare.

Astfel, 38% dintre cei chestionați nu au posibilitatea de a mânca trei mese pe zi, 39% au renunțat la achiziționarea cărnii, iar 10% au apelat la organizații de caritate pentru a obține alimente.

Desi situația s-a îmbunătățit ușor în anumite țări afectate de inflație, precum Grecia, ea rămâne îngrijorătoare în toate țările analizate, inclusiv în România.

Vezi și: Louis de Funès, actorul timid care a trăit în sărăcie și a murit dramatic: destinul fascinant al celui care ne-a marcat copilăria cu umor de calitate